Zemljišta u Crnoj Gori

Ako sanjate da gradite sopstvenu vilu na toploj, ekološki prihvatljivoj obali Jadranskog mora, bićete od velikog interesovanja za kupovinu zemljišta u Crnoj Gori. Prilikom kupovine zemljišta u Crnoj Gori u vlasništvo, kupci razmatraju ne samo mogućnost izgradnje vile u Crnoj Gori za svoju porodicu, već i isplativ investicioni projekat. To može biti izgradnja stambenih ili poslovnih nekretnina za isplativu prodaju u budućnosti. Kao alternativa, moguća je i prodaja samog sajta, što vremenom može doneti vrlo opipljiv prihod.

Prema zakonodavstvu Crne Gore svako fizičko ili pravno lice može kupiti zemljište za izgradnju objekata. Ali treba imati na umu da pojedinac stranac ima pravo kupiti parcelu od najviše 5000m2, a pravno lice može steći zemljište za različite namjene gotovo bez ograničenja. Izuzetak su parcele koje nisu dozvoljene za prodaju: u zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, na većini otoka, u zaštićenim zelenim površinama itd.

Cijena zemljišta u Crnoj Gori, prije svega, zavisi od njegove lokacije. Priobalna područja su veoma popularna lokaliteta: na Budvanskoj i Barskoj rivijeri, na području Bokokotorskog zaliva za izgradnju luksuznih vila na prvoj liniji.. Ništa manje interesantne su i parcele u planinskom području, u blizini veličanstvenih šuma, glacijalnih jezera, poznatih ski staza Kolašina i Žabljak.

Istovremeno, lokacija nije jedini parametar koji određuje cijenu zemljišta u Crnoj Gori. Dostupnost pristupnih puteva, mogućnost priključenja na električne i druge gradske mreže, dobijanje građevinske dozvole takođe su veoma bitni. Bila bi pogrešna odluka jednostavno kupiti zemljište za izgradnju kuće bez prethodne provjere dokumenata. U tom slučaju riskirate stjecanje neurbaniziranog zemljišta, a nećete moći brzo dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju nekretnine koja vam je potrebna niti u budućnosti legalizirati nekretninu.

Prije početka građevinskih radova na urbanizovanoj zemljišnoj parceli (DUP) potrebno je jasno definisati svrhu sticanja i namjenu zemljišne parcele, stručno pripremiti dokumentaciju i pribaviti kompletnu projektnu i dozvolu. Važno je uzeti u obzir broj vlasnika nekretnina i isključivanje bilo kakvih tereta.

Novi vlasnik zemljišta nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora plaća porez na kupovinu nekretnine u iznosu od 3% cijene. Ovoj transakciji se dodeljuje broj u katastru i izdaje se izvod iz registra nepokretnosti - list nepokretnosti.